Seorang wanita sedang baring di atas sofa sambil memegang perutnya - Libresse

Perasaan tidak menentu sebelum menstruasi adalah biasa. Tetapi PMS tidak sepatutnya menjadi penghalang kepada anda.

Mengetahui tentang PMS dan cara untuk menanganinya akan membuat perbezaan yang besar ke atas cara perubahan hormon memberi kesan dalam hidup anda.

Jadi apakah PMS sebenarnya? Sindrom sebelum menstruasi - juga dikenali sebagai ketegangan sebelum menstruasi (PMT) - adalah disebabkan oleh perubahan hormon yang berlaku semasa kitaran haid anda. PMS merangkumi pelbagai simptom dan perasaan yang anda mungkin alami. Dan simptom ini mungkin sederhana atau, dalam beberapa kes, simptom yang agak teruk. Ini termasuklah payudara yang nyeri, perut kembung dan rasa lesu. Sesetengah wanita juga mengalami sakit kepala, sakit perut dan kesukaran untuk tidur.. Emosi anda juga terjejas, jadi anda mungkin berasa lebih muram, sedih, cepat marah atau berasa ingin menangis.

Agak teruk, bukan? Tetapi jangan takut. Tulis nota mengenai perasaan anda pada hari-hari sebelum kedatangan haid. Mengenali simptom yang berulang serta memahami coraknya bermakna anda bersedia dan mendapat sokongan. Kerap bersenam dan mengamalkan makanan sihat juga akan membuat perbezaan yang besar, terutamanya jika terdapat karbohidrat bijirin tulen seperti roti bijirin tulen dan bubur dalam diet anda. Sesetengah pakar mencadangkan pengurangan pengambilan garam dan kafein dalam diet anda. Ubat tahan sakit belian di kaunter pula boleh membantu menangani rasa sakit-sakit badan. Dan berjumpalah dengan doktor jika simptom anda menyebabkan kehidupan harian anda menjadi terlalu sukar untuk ditempuhi.

Mitos PMS

Ilustrasi kalendar yang bertarikh pada jarak dekat - Libresse
Mitos 1: semua wanita mengalami PMS setiap bulan

Tidak benar. Ada wanita yang mengalaminya dalam sesetengah bulan sahaja. Ada yang mengalaminya secara sederhana sahaja. Ada yang tidak mengalaminya langsung.

Ilustrasi satu kondom dalam bungkusan pada latar belakang berwarna hijau - Libresse
Mitos 2: anda tidak boleh hamil sebelum menstruasi

Sudah tentu anda boleh hamil sebelum menstruasi. PMS tidak seharusnya dikelirukan dengan haid sebenar anda.

Ilustrasi bunga primrose pada latar belakang berwarna hijau - Libresse
Mitos 3: tiada apa yang anda boleh lakukan untuk menanganinya

Berita baik: memang ada cara untuk menanganinya! Tidak perlu menderita kerana anda boleh mengambil minyak evening primrose untuk melegakan simptom yang sederhana atau berjumpa doktor anda sekiranya mengalami simptom yang teruk.

Ilustrasi coklat pada latar belakang berwarna hijau - Libresse
Mitos 4: coklat boleh membantu

Anda mungkin mengidamkan coklat sebelum menstruasi tetapi ia sebenarnya akan menyebabkan fluktuasi tahap gula dalam darah yang lebih besar. Ini pula mengakibatkan perubahan emosi yang lebih ketara. Cuba elakkannya.

[Rujukan]

[1 & 2] Maklumat diambil daripada sebuah kajian yang dijalankan oleh penyelidik dari University of California di AS. Kajian bertajuk: Persatuan Keradangan dengan Simptom Sebelum Menstruasi.

Terus belajar

Terus menerokai