Seorang wanita menggunakan aplikasi kitaran haid

Pernahkah anda mendengar perkataan ovulasi tetapi tidak pasti akan maknanya? Jangan risau – ia hanya merupakan sebahagian daripada kitaran haid bulanan anda.

Setiap bulan, perubahan hormon menyebabkan salah satu ovari anda melepaskan telur matang, yang akan bergerak masuk ke dalam salah satu tiub fallopio anda. Telur tersebut boleh disenyawakan jika ia bertemu dengan sperma semasa perjalanannya ke uterus (rahim), dan ini boleh mengakibatkan anda hamil. Tetapi jika telur tidak disenyawakan, ia sebaliknya dilepaskan dari badan anda bersama dengan sedikit darah serta lapisan rahim yang telah menebal sebagai persiapan untuk telur yang disenyawakan. Kombinasi darah dan lapisan ini ialah haid anda.

Ilustrasi ovulasi pada latar belakang berwarna firus - Libresse

Bukanlah selalu mudah untuk mengetahui bila anda sedang mengovum, tetapi terdapat beberapa tanda yang jelas. Simptom ovulasi termasuk kesakitan berterusan secara tiba-tiba di bahagian bawah abdomen, yang dikenali sebagai ‘mittelschmerz’ (Bahasa Jerman untuk sakit di ‘bahagian tengah’). Ini biasanya kesakitan yang ringan, jadi jika anda mengalami kesakitan yang teruk, atau sakit yang berlanjutan untuk masa yang lama, ini mungkin menandakan sesuatu yang berbeza dan anda harus berjumpa doktor. Anda juga mungkin mengalami rasa sakit yang tidak tajam di bahagian belakang atau suhu badan yang jatuh secara mendadak apabila anda sedang mengovum. Anda mungkin mendapat keputihan yang berlendir seperti putih telur mentah atau mendapati payudara anda menjadi lembut. Anda mungkin lebih peka terhadap rasa dan bau juga.

Bilakah seseorang wanita mengovum? Itu bergantung kepada wanita tersebut. Ovulasi berlaku antara hari ke-11 dan ke-21 kitaran haid anda. Pada masa ini, tubuh anda berada pada tahap yang paling subur (besar kemungkinan untuk hamil). Simptom selepas ovulasi, yang dikenali sebagai ‘fasa luteum’, termasuk keputihan anda yang menjadi kurang berlendir dan lebih berkrim. Jikalau anda tidak hamil, haid anda sepatutnya tiba sekitar 14 hari selepas ovulasi berlaku.

Terus belajar

Terus menerokai