Foto pil kontraseptif dan produk kecantikan lain - Libresse

Apabila anda masih muda dan haid anda masih tidak teratur, anda boleh mengovulasi pada bila-bila masa.

Ini bermakna anda boleh hamil pada bila-bila masa juga. Termasuk apabila anda datang haid. Ini jarang berlaku, tetapi tidak mustahil.

Selepas anda telah melakukan ujian kehamilan dan keputusannya positif, bolehkah anda datang haid dan masih hamil? Ya, dalam erti kata lain – atau nampaknya begitu. Pada peringkat awal kehamilan, anda boleh mengalami sedikit aliran darah haid atau ‘kesan’ – kebanyakannya pada waktu anda biasa mendapat haid yang seterusnya. Walau bagaimanapun, ini tidak sama dengan haid. Ini sebenarnya aliran darah implantasi, dan ia berlaku apabila embrio tertanam pada dinding rahim anda. Sudah tentu, jika anda tidak mengetahui yang anda hamil, aliran darah ini boleh disalahtafsirkan sebagai haid, kerana ia nampak sama dan mengelirukan.

Haid sebenar tidak berlaku sepanjang kehamilan anda. Ini adalah kerana apabila anda hamil, rahim mengekalkan lapisannya untuk menyokong bayi, dan tidak menyingkirkannya seperti ketika telur masih belum disenyawakan. Sebarang kesan darah yang anda alami semasa hamil hendaklah diperiksa oleh doktor atau pakar sakit puan anda, kerana ia mungkin merupakan tanda kepada isu-isu lain. Walaupun tidak semestinya ia bermaksud terdapat masalah, namun ia perlu diperiksa.

Sekiranya anda telah melakukan hubungan seks dan haid anda lewat, ia mungkin bermakna anda hamil, sungguhpun anda telah menggunakan kaedah perancang kelahiran. Tiada perancang kelahiran yang 100 peratus berkesan. Untuk mendapatkan kepastian, ambil ujian kehamilan yang anda boleh peroleh tanpa preskripsi dari farmasi. Anda boleh lakukan ujian tersebut pada bila-bila masa bermula daripada hari pertama haid anda sepatutnya tiba.

Penafian perubatan

Maklumat perubatan dalam artikel ini disediakan sebagai sumber maklumat sahaja, dan tidak boleh digunakan atau diandaikan untuk sebarang tujuan diagnostik atau rawatan. Sila jumpa doktor anda untuk mendapatkan panduan mengenai keadaan perubatan tertentu.

Terus belajar

Terus menerokai