Foto seorang wanita dewasa duduk menggunakan komputer riba - Libresse

Menopaus adalah sebahagian daripada kehidupan seorang wanita yang semula jadi – namun, ia merupakan subjek yang diselubungi misteri.

Simptom menopaus boleh menjadi suatu kejutan kepada seseorang yang tidak tahu apa untuk dijangkakan, jadi ia sangat membantu untuk menyedari tanda-tanda awal dan bersedia dengan sewajarnya.

Seorang wanita telah mengalami menopaus apabila  tidak datang haid selama 12 bulan berturut-turut. Tetapi di peringkat terawal, yang dikenali sebagai perimenopause, terdapat pelbagai perubahan yang berlaku. Ini adalah ketika anda mula-mula mengalami kepanasan, berpeluh pada waktu malam dan kitaran haid yang tidak teratur, serta perubahan emosi.

Hangat memerah adalah apabila seorang wanita tiba-tiba terasa panas dari dadanya hingga ke wajahnya. Ini biasanya disertai dengan kemerahan dan peluh. Ia lebih baik memakai lapisan pakaian gentian semula jadi supaya anda boleh menanggalkan lapisan pakaian dengan mudah jika anda berasa panas dan mengurangkan ketidakselesaan. Berpeluh pada waktu malam adalah versi hangat memerah semasa waktu malam, dan boleh menyebabkan anda bangun dalam keadaan lencun berpeluh. Tidur dengan tingkap terbuka dan kipas elektrik di tepi katil boleh membantu. Tidur boleh menjadi masalah untuk wanita yang mengalami menopaus pada umumnya, jadi perlu mencari cara untuk mendapatkan pengaturan tidur yang terbaik.

Simptom menopaus lain termasuk berat badan meningkat dan berasa muram. Ini dapat dikurangkan dengan mengikuti diet yang sihat, mengurangkan perangsang seperti kopi dan alkohol, dan melakukan banyak senaman yang meningkatkan emosi. Ia adalah biasa untuk mula berasa ditenggelami oleh tekanan dan berasa terasing. Mendapat sokongan dari orang yang tersayang dan mencari cara untuk menguruskan tekanan anda, seperti mengamalkan meditasi atau yoga, boleh membantu dalam tempoh ini.

Ia juga normal untuk mengalami kitaran haid yang tidak teratur semasa perimenopause, yang boleh menjadi sesuatu yang mengejutkan jika haid anda teratur selama bertahun-tahun. Simpan produk kebersihan seperti ​pad Libresse supaya anda bersedia untuk menghadapinya. Menopaus juga boleh menyebabkan pundi kencing menjadi lemah, kerana penurunan estrogen dalam otot perut boleh menjadikan ia kurang berkesan dalam memastikan pundi kencing tertutup. Untuk mengelakkan perkara yang tidak disengajakan dan untuk menjaga pakaian anda, simpan beberapa keping ​TENA Pants di dalam beg anda.

Perkara utama dalam persediaan untuk menopaus adalah mengetahui perubahan-perubahan dan membincangkannya dengan rakan atau ahli keluarga, dan melaraskan gaya hidup. Dengan cara ini, anda tidak akan tiba-tiba mendapati diri anda berasa sedih dan tertekan.

Terus belajar

Terus menerokai