Ilustrasi sehelai seluar dalam tersidai di ampaian untuk dikeringkan - Libresse

Agak mudah untuk mengetahui sama ada keputihan anda normal atau tidak apabila anda mempunyai fakta serta mengenali kitaran anda. Di sini ialah fakta-faktanya.

Keputihan ialah cara badan anda mengekalkan kebersihan serviks anda. Keputihan faraj yang biasa adalah jernih, putih seperti warna susu atau warna kuning muda, bergantung pada peringkat kitaran haid anda. Teksturnya mungkin licin atau bergumpal. Selain daripada bau asid yang tidak begitu ketara, keputihan yang sihat tidak berbau apabila ia keluar dari badan anda. Seperti warna discaj, baunya yang tidak kuat itu berbeza-beza mengikut tempoh kitaran anda. Lama-kelamaan anda akan biasa dengan apa yang normal bagi anda.

Bau discaj tidak akan menjadi masalah selagi anda mandi dan tukar seluar dalam anda setiap hari supaya kekal segar. Tetapi oleh sebab bahagian bawah yang intim itu boleh terasa sedikit lembap, sesetengah gadis menggunakan liner untuk melindungi pakaian mereka. Dan ia adalah penting untuk membenarkan bahagian genital anda ‘bernafas’ dengan memakai seluar dalam kapas, mengelak memakai seluar jean yang terlalu ketat, dan mengamalkan gaya ‘komando’ – iaitu tidak memakai seluar dalam ketika tidur pada waktu malam. Ini akan mengurangkan kemungkinan mendapat iritasi dan jangkitan faraj.

Jika keputihan faraj anda mula berbau busuk, bertukar warna, terdapat darah padanya atau aliran menjadi banyak, anda mungkin mendapat jangkitan. Jadi, jumpa doktor anda untuk diperiksa. Ia mungkin merupakan jangkitan ‘kandida’ (thrush), iaitu suatu jangkitan yis. Lazimnya, ia berpunca dari bahagian intim yang menjadi terlalu panas disebabkan sering memakai seluar buatan nilon atau memakai jean ketat. Adalah lebih baik untuk mengelakkan sabun, mandian buih dan gel mandian yang mempunyai haruman. Sebaliknya pilih sabun yang lembut dan tanpa haruman untuk membersihkan bahagian genital atau guna air biasa.

Jangan kelirukan keputihan dengan ‘kesan’. Kesan adalah apabila anda mengalami aliran darah haid yang sedikit dari faraj, biasanya di antara tempoh kedatangan haid. Walaupun kesan biasanya tidak berbahaya, adalah disarankan untuk berjumpa doktor kerana ia mungkin merupakan tanda masalah kesihatan yang memerlukan perhatian.

Terus belajar

Terus menerokai